BLOG#2

Het Idols Effect

De meesten van jullie kennen het programma Idols nog wel, waarbij soms de minst talentvolle “zangers” vol overtuiging voor de 3 -of 4 koppige jury een liedje gingen zingen. Als ze dan werden afgewezen, waren de deelnemers, maar vooral ook de familie die mee was, erg beledigd en vonden ze de jury in 1x geen vakjury meer.

Tenenkrommend zat ik mij dan af te vragen: Is er dan echt niemand die deze man of vrouw in bescherming heeft genomen en van te voren al heeft aangegeven dat ze niet zoveel kans maakten? Voor de producent was het natuurlijk smullen, want dit was goed voor de kijkcijfers. Na enkele seizoenen diverse talentenprogramma’s gevolgd te hebben, kwam ik tot de conclusie dat sommige mensen echt een blinde vlek hebben en zo overtuigd zijn van zichzelf, dat ze niet bereikbaar zijn voor anderen en om echt eerlijk zichzelf te beoordelen.

Maar dit gebeurt dus niet alleen in deze talentenjachten, maar ook in het bedrijfsleven. Alleen kunnen we dat niet altijd direct zien, omdat iemand tijdens een sollicitatie gesprek zich toch beter kan voordoen dan als het op het echte werk aankomt.  En komen we er pas na enkele maanden achter dat iemand minder bekwaam is dan hij of zij zich heeft voorgedaan. Vaak eindigt de relatie dan met een arbeidsconflict en levert uiteindelijk alleen maar verliezers op en kost het bedrijf uiteindelijk veel moeite, inspanning en dus geld.

Tijdens mijn trainingen ben ik toch vrij snel in staat het masker van iemand te laten vallen. Door mijn specifieke body-awareness en aikido oefeningen kun je alleen maar jezelf laten zien en niet diegene die je (vaak onbewust) speelt. Het lichaam liegt nooit. Het meest geniet ik van de momenten als blijkt dat iemand tot veel meer in staat is dan hij of zij zelf dacht en n.a.v. mijn trainingen zie je zo’n persoon groeien. Dan heb ik mijn doel bereikt!

 

BLOG#1

Je lichaam liegt nooit

Al meer dan 30 jaar observeer en analyseer ik mensen en hun bewegingen. Door mijn martial arts achtergrond kijk ik verder dan alleen de beweging zelf, en heb ik mij bekwaam gemaakt om het lichaam te leren lezen.

edgar kruyning tijdens een training

In mijn managementtrainingen en individuele coachingsessies verwerk ik diverse body-awareness en aikido oefeningen en probeer ik mensen meer bewust te maken van hun ademhaling en manier van bewegen, en wat er gebeurt met jou als je onder druk komt te staan. Je reageert in de oefeningen namelijk precies hetzelfde als je in het dagelijks leven reageert, waarbij je vaak op een verbale manier dit probeert te maskeren.

Een concreet voorbeeld wat ik zie gebeuren in mijn trainingen: tijdens een van de oefeningen komt iemand onder druk te staan, die persoon voelt zich niet prettig, je ziet het gezicht verstrakken, de ademhaling gaat omhoog, en deze persoon kiest er (vaak onbewust) voor om naar achteren te bewegen. Als ik de persoon hier bewust van maak, blijkt dat hij of zij tijdens het werk zich ook terug trekt als de druk te hoog wordt, zal nooit op de voorgrond treden en probeert een manier te vinden om uit de situatie te vertrekken zonder iets op te lossen. Het tegenovergestelde zie je natuurlijk ook, een persoon beweegt juist voorwaarts als de druk wordt opgevoerd en houdt geen rekening meer met de ander.

Helaas zie je bij sommige managementtrainingen/heisessies een groep oefeningen doen, maar wordt niet de analyse gedaan van wat er echt gebeurt, en worden de oefeningen meer gebruiken als een soort energyzer. Ik vind dat een gemiste kans, want een groep/team is er juist om onbesproken gedrag boven tafel te krijgen. Dan pas kan een team pas echt beter worden als geheel. Mijn werkwijze kan wel confronterend zijn voor de deelnemers, maar ik probeer de omgeving zo veilig mogelijk te maken voor de deelnemers en ze een boodschap mee te geven waarmee ze thuis en/of op de werkvloer mee verder kunnen bouwen.